Każdy z nas, w którymś momencie życia spotkał się z opinią, że ziemniaki tuczą. Podstawową zasadą dla wielu osób będących na diecie jest wystrzeganie się ziemniaków. Chcesz schudnąć? Nie jedz ziemniaków? Czy faktycznie ziemniaki powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej? Obalamy mity!
O ziemniakach słów kilka – czy mogą tuczyć?
Ziemniaki są bogate w węglowodany złożone, skrobia zawarta w ich składzie rozpada się na glukozę. Jest więc wsparciem dla wszystkich komórek, które potrzebują paliwa do tego, by działać na najwyszych obrotach. Ziemniaki są bardzo syte – zapewniają brak uczucia głodu na długi czas.
Jeśli dodamy do tego fakt, że po ugotowaniu mają w 100 gramach niecałe 60 kcal. to wychodzi, że nie mogą być zbyt tuczące. Co jeszcze znajdziemy w ziemniakach? Czy mają inne cenne składniki odżywcze lub witaminy?
Polecamy: Jakie produkt wspomagają odchudzanie?
Oczywiście, że tak! Ziemniaki bogate są w potas, który pomaga obniżać ciśnienie krwi, magnez, witaminę C, A i B. Co ważne ziemniaki zawierają błonnik, który wpływa na procesy trawienia, ułatwia wypróżnianie i pośrednio ma właściwości odchudzające.
Ziemniaki praktycznie nie dostarczają nam tłuszczy(o ile nie dodamy do nich masła lub śmietany), porcja 100g zawiera około 16g węglowodanów. Ich niewielka kaloryczność sprawia, że mogą być spożywane nawet przez osoby będące na diecie i chcące schudnąć.
Skąd więc przekonanie, że ziemniaki tuczą?
Problemem nie są same ziemniaki, a bardziej sposób ich przygotowania i to, co towarzyszy im na talerzu! Dla wielu z nas ziemniak kojarzy się ze smażonym na głębokim tłuszczu kotletem schabowym, który zawiera wielokrotnie więcej kalorii od samych ziemniaków.
Warto zaznaczyć, że ziemniaki można przygotować na wiele sposobów. W Polskiej kuchni często dodaje się do nich masło lub śmietanę co znacznie podwyższa kaloryczność samych ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki z całą pewnością będą dostarczać nadwyżki kalorycznej, która może skutkować nadwagą.
Inną sprawą jest podawanie ziemniaków w formie frytek. Tak przygotowany ziemniak nasiąka tłuszczem(olejem) i również kilkukrotnie podwyższa swoją kaloryczność. Wystrzegajmy się więc maszczenia ziemniaków i ich smażenia a z całą pewnością będą one zdrowe i nie będą tuczyć!
Sposób przygotowania ziemniaków ma ogromne znaczenie
Jeśli zależy ci, by „wyciągnąć” jak najwięcej cennych właściwości z ziemniaków to najlepszym sposobem przygotowania będzie gotowanie na parze(najlepiej w mundurkach). W ten sposób przygotowane ziemniaki tracą jedynie około 10% witamin i minerałów. Gotując je w garnku tracimy około 45% witamin. Sposób przygotowania ma więc ogromne znaczenie.
Warto przeczytać: Jak przyspieszyć metabolizm naturalnymi sposobami?
Nie dotyczy to oczywiście wyłącznie ziemniaków. Gotowanie na parze warzyw czy mięsa również powoduje najmniejsze straty składników pokarmowych.
Długotrwałe gotowanie, duszenie czy pieczenie sprawia, że pożywienie, które spożywamy pozbawione jest znacznej części cennych składników odżywczych. Jeśli chcesz jeść zdrowo – gotuj na parze.
Podsumowanie – czy ziemniaki faktycznie nie tuczą?!
To prawda – ziemniaki są zdrowe i zdecydowanie mniej kaloryczne jak ryże czy kasze. Są zdrowe i sprawiają, że przez dłuższy czas nie odczuwamy głodu.
Odpowiednio przygotowane nie zawierają tłuszczu i są mało kaloryczne.
Warto więc jeść ziemniaki i nie obawiać się, że przez nie przytyjemy. Pamiętajmy jednak, by wystrzegać się frytek i dodawania do ziemniaków tłuszczu(masła, śmietany, margaryny, itp.).